Steve Jobs har avlidit!

Mannen bakom Macintosh, Ipad, Iphone och Ipod är död. Apples grundare, fyrabarnspappan Steve Jobs, avled i natt i cancer. Han blev 56. – Vi är djupt ledsna att meddela att Steve Jobs har gått bort, sa företaget i ett uttalande tidigt i morse svensk tid. – Steves briljans, passion och energi var källa till en rad uppfinningar som berikade och förbättrade alla våra liv. Världen är gränslöst bättre tack vare Steve. Jobs försökte jobba in i det sista. Men till slut blev kampen mot cancern i bukspottkörteln honom övermäktig. Han hade kämpat mot sjukdomen sedan 2003. 2004 tvingade den honom att ta timeout från företaget han räddat undan konkurs. Det skulle upprepas två gånger till. Hemlig transplantation 2009, under en sex månaders timeout från Apple, genomgick han en hemlig levertransplantation i Tennesse. Wall Street Journal avslöjade ingreppet två månader efteråt. Jobs tog ytterligare en timeout i januari i år. Kanske insåg han redan då att kampen var förlorad. För första gången valde han att samarbeta på en biografi om sitt liv. I mars återvände han tillfälligt till rampljuset för att presentera andra generationens Ipad. Att ta ledigt fanns aldrig på kartan. Trots att han rasade i vikt och såg ut att tyna bort var han inblandad i allt Apple gjorde till dagarna innan sin död. Men i slutet av augusti i år gick det inte längre.



Skrev brev

När han lämnade sin post skrev han ett brev till företagets styrelsemedlemmar.
– Jag har alltid sagt att ni är de första som ska få veta om det kommer en dag när jag inte längre kan möta mina skyldigheter och förväntningar som vd för Apple. Tyvärr är den dagen här. Ändå blickade han framåt. – Jag tror att Apples ljusaste och mest uppfinningsrika dagar är framför oss. Jag ser fram emot att få uppleva och bidra till den framgången i en ny roll. Men det fick inte Jobs. Dagen efter att bolaget mötts av ljumma reaktioner, sedan det presenterat en ny Iphone, tog han sitt sista andetag. Bara en gång hade Jobs berört sitt öde. Det var när han talade på Stanford University 2005. – Att komma ihåg att jag ska dö snart är det viktigaste verktyg jag någonsin fått för att hjälpa mig fatta viktiga val i livet. – Eftersom nästan allting - alla stora förväntningar, all stolthet, all rädsla för skam eller misslyckande – faller när man blickar döden i ansiktet. Det enda som blir kvar är det som är riktigt viktigt. 

 


"Förlorat ett kreativt geni"

På Apples hemsida byttes i natt den vanliga sidan ut mot en bild på Jobs. På fotot bar han i traditionell stil en svart polotröja. Den enda texten på sidan var hans namn, och årtalen 1955-2011. – Apple har förlorat en visionär och ett kreativt geni. Världen har förlorat en fantastisk människa. De av oss som har haft turen att känna och få jobba med Steve har förlorat en kär vän och en inspirerande mentor, hette det på webbsajten. Efter sig lämnar Steve ett företag som bara han kunde ha byggt. Hans anda kommer alltid att ligga till grund för Apple.


STEVE JOBS - HANS LIV MED ÅR
24 februari 1955:
Steven ”Steve” Paul Jobs föds i San Francisco i Kalifornien. Han adopteras av Paul och Clara Jobs.
1969: Steve Jobs träffar Steve Wozniak.
1972: Jobs och Wozniak börjar bygga och sälja illegala ”blue boxes”till Berkeleystudenter – elektronisk utrustning som gjorde det gratis att ringa telefonsamtal.
1973: Steve Jobs börjar studera på Reed College, Oregon, men hoppar av.
1975: Tillsammans med Steve Wozniak grundar Jobs företaget Apple i Jobs föräldrars garage. De bygger Apple I-datorer och säljer dem till hobbyintresserade. Året efter visas datorerna på festivaler och i datorklubbar.
1985: 30 år gammal tvingas Steve Jobs lämna Apple sedan företaget drabbats av vikande lönsamhet.
1986: Jobs träffar för första gången sin biologiska mamma. Samma år köper han animationsstudion Pixar, ägd av Star wars-producenten George Lucas. Priset är fem miljoner dollar.
1991: Gifter sig med affärskvinnan Laureen Powell, nu 47. De fick tre barn. Jobs har också en dotter i ett tidigare förhållande.
1997: Steve Jobs återvänder till Apple, som han sedan dess lett från konkurshot till framgång.
2000: Steve Jobs blir officiellt Apples vd. Mac OS X presenteras.
2003: Under hösten kommer beskedet: Steve Jobs har bukspottkörtelcancer.
2004: Tumören opereras bort.
2006: Säljer Pixar till Disney för sju miljarder dollar.
2008: Nyhetsbyrån Bloomberg skickar ut en dödsruna över Applechefen – av misstag.
2009: Steve Jobs sjukskrivs i sex månader. Han opererar levern. I september gör han sitt första framträdande på hela året för Apple.
2010: I januari syns han på Ipad-lanseringen. Han är mycket skör.
Augusti 2011: Steve Jobs meddelar att han avgår som vd för Apple.
5 oktober 2011: Steve Jobs avlider.

Familjens egna ord
”Steve dog stillsamt i dag omgiven av sin familj. I sitt offentliga liv var Steve känd som en visionär; privat levde han för sin familj. Vi vill tacka alla de människor som har visat omtanke och bett för Steve när han varit sjuk det senaste året; en webbsida kommer att upprättas för dem som önskar dela med sig av hyllningar och minnen. Vi är tacksamma för det stöd och den vänlighet vi mött hos dem som delar våra känslor för Steve. Vi vet att många kommer att dela vår sorg, och vi ber er respektera vår önskan att sörja i fred.”


Taget ifrån Aftonbladet:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13734223.ab





EGNA ORD
Ja, stackars Steve. Han gjorde ett bra jobb, han va verkligen ett geni. Han gjorde nästan hela världen glada genom att uppfinna Apple - iPod, iPhone & iPad. Hoppas att Apple kommer fungera som vanligt efter hans död. Så inte hans uppfinning försvinner bara för att han har gjort det. Steve var även en otroligt smart man, och godhjärtad. Som det står i texten "Världen är gränslöst bättre tack vare Steve" och det är sant! Tack för allt du har gjort!  Rest In Peace Steve!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Om

Min profilbild

Sara Leppänen

En hundgalen jägarinna på 29 år. Bor i Karlskoga med min sambo Mattias. Här kan ni följa våran enkla vardag. Varmt välkommen! :)




RSS 2.0